Alle infosessies voor de selecties van schooljaar 2019-2020 zijn afgerond.
Als je graag een alternatieve opleiding richting procesoperator wil volgen, verstuur dan een e-mail naar info@sira-opleiding.be wij zullen je dan verschillende alternatieven toesturen.
Indien je je graag kandidaat stelt bij SIRA voor volgend schooljaar (2020-2021) dan kan dat vanaf 1 maart 2020.


Verloop opleiding

Van september tot en met juni volg je op maandag en dinsdag lessen op school en 3 dagen doe je onder toezicht van je ploegleider observatie- en werkopdrachten in je stagebedrijf. Leren en werken sluiten nauw bij elkaar aan: wat je op school aan theorie hebt geleerd, voer je nadien in praktijk uit op het bedrijf.

De theorie wordt opgesplitst in 4 modules: natuurkunde, scheikunde, automatisatie en veiligheid.

De opleiding kost je niets! De bedrijven betalen je inschrijvingsgeld, boeken, materiaal, werkkledij, … Zij verwachten wel inzet en motivatie en een goede leerinzet van jou. Je wordt betaald voor de 3 dagen per week dat je op het bedrijf stage loopt.


Wat doet een procesoperator?

De procesoperator zorgt ervoor dat de installaties in het chemisch bedrijf continu goed werken. Dit wil zeggen dat de installatie en machines veilig werken en dat ze goede kwaliteit leveren. Dit doet hij/zij samen met de collega’s. Teamwerk is zeer belangrijk! Dit is steeds in een volcontinu shiftsysteem!

De procesoperator zit soms in de controlekamer en stuurt van daaruit de productieprocessen bij via de computer. Als er iets fout gaat in het proces moet het probleem snel en goed opgelost worden.

Hij/zij werkt soms ook buiten. Daar controleert de procesoperator of de installatie goed werkt en of het proces vlot verloopt. De procesoperator neemt stalen om te laten analyseren in het labo, onderhoudt de apparaten en doet eenvoudige reparaties.